Golfbollar
De första golfbollarna tillverkade man under 1700 talet. De bestod då endast utav hårda träslag. Kort därefter började man tillverka fjäderbollar som bestod utav handsydda läderfodral fyllda med kyckling och gåsfjädrar. Att tillverka dessa bollar var dock väldigt svårt och tidskrävande och en duktig bolltillverkare kunde göra ett par golfbollar / dag. Detta gjorde att bollen blev väldigt dyr.
Runt 1850 kom nästa genombrott när det gäller golfbollens utveckling. Man började tillverka golfbollar genom att torka sav från malaysiska sapodilla träd. Genom att smälta ner savet och lägga det i en rund form så kunde man skapa runda gummiliknande släta golfbollar. Man upptäckte dock senare att hack i bollen gjorde att den flög längre. Boll tillverkarna började då att avsiktligt göra gropar i skalet. Dessa gropar i de yttre skalet kallas för dimples, de minskar luftmotståndet och ökar lyftkraften vilket gör att golfbollen flyger mycket längre än om den vore helt slät.
Nästa genombrott kom i slutet på 1800 talet då en amerikan lindade gummitrådar till en boll och satte sedan ett yttre skal på den lindade bollen. Denna teknik kom att användas under större delen av 1900 talet då golfbollarna bestod utav en vätskefyld eller fast kärna, utan på kärnan lindade man gummitråd och sedan täckte man denna med ett yttre skal tillverkat av balata. Balata bollarna var väldigt känsliga och hade en kort livslängd. I mitten på 60-talet började man att tillverka golfbollar av syrlin och uretahn vilket var mycket mer hållbart. Dessa grundläggande material tillsammans med andra används fortfarande i dagens moderna golfbollar. Dagens golfbollar består utav två,tre,fyra eller fem olika delar. Golfbollen har på senare år gjort stora tekniska framsteg och den utvecklas ständigt för att förbättras. Världsledande golfbolls tillverkare idag är bland annat Titleist, Callaway, Taylormade, Nike, Bridgestone och Srixon. Hos njgolf kan du läsa mer om de olika modellerna av golfbollar som finns eller helt enkelt handla golfbollar.
En golfboll får högst väga 45,94 gram och får inte ha en diameter mindre än 42,67mm. Precis som golfklubbor så blir alla golfbollar testade utav USGA och R&A. Uppfyller golfbollen inte de krav som ställs så blir bollen inte godkänd för tävlingsspel.
Gammal fjäderboll